AQÜEDUCTE “LOS CALICANTOS”

La història de “Los Calicantos” comença fa uns 2000 anys,  aquesta gran obra d’enginyeria va ser projectada pels romans per a transportar aigua potable, si bé va quedar inacabat i mai va arribar a utilitzar-se com a tal. Per tant, són unes restes arqueològiques que ens permeten fer una visita d’obra tal com la van deixar els treballadors romans fa aproximadament 19 segles.

 A setembre de 2017 es van iniciar els treballs d’excavació arqueològica i millora de l’accessibilitat, amb el propòsit de redescobrir este singular espai de la història local de Gestalgar. Actualment és visitable un tram d’uns 70 metres, que comprén un túnel i una part de l’aqüeducte a l’aire lliure, des d’on es pot disfrutar d’unes magnífiques vistes sobre el canó del riu Túria.

En l’aqüeducte mai va circular aigua, però sí que va tindre vida. Entre els segles XII i XIII, durant l’època andalusina, un dels seus trams en túnel va ser utilitzat com a vivenda per gents de Gestalgar. Allí dins, entorn d’una finestra de l’antic aqüeducte, es va instal·lar un espai de cuina presidit per un tannur (un xicotet forn circular) construït per mitjà d’una tècnica poc habitual a base de xurros d’argila superposats. En ell s’elaboraven coques de pa i es cuinaven altres aliments utilitzant olles i cassoles, els fragments del qual també s’han recuperat en les excavacions arqueològiques.

Un banc de pedres separava este primer espai de l’àrea de dormitori, formada per un llit vegetal de branquetes, palla i corfa de margalló, on de manera excepcional s’ha conservat part d’una estoreta o cistella de fibres vegetals i una sola d’espardenya. Des de l’època medieval fins a l’actualitat el túnel va haver de ser freqüentat, com indica la troballa de ceràmiques del segle XVII i una sèrie de pintures en color roig que representen una creu i motius geomètrics.

Pels seus paral·lels constructius amb el veí Aqüeducte de Peña Cortada entre els termes de Tuéjar, Chelva, Calles i Domeño la seua construcció podria centrar-se també entre el S. I d.C i principis del s. II d.C.

Per ara no hi ha informació sobre on comença i acaba l’aqüeducte; podria començar al costat d’una font entre Chulilla i Gestalgar i el final estaria localitzat a Llíria (antiga Edeta). La gran incògnita continua sent conéixer la raó per la qual no es va finalitzar l’obra, romanent inacabada fins als nostres dies.